nettó tömeg

az idealistának mindig igaza van

A Fidesz programja és válságkezelő tervei

2009. március 14. 14:51 - nettó tömeg

Orbán Vikor országértékelő beszédet tartott, majd végigjárta a televíziók stúdióit, ahol hosszú interjúkat adott. A Fidesz frakció gazdasági javaslatokat nyújtott be, ezeket a sajtóosztály nagy elánnal kürtölte szét. Most már megvizsgálható: van-e Fidesz program, s ha igen, mi az?

A programot és konkrétumokat tartalmazó források:
Orbán országértékelőjének teljes szövege
Vendégségben az ATV "Egyenes beszéd" műsorában
Vendégségben a Tv2 "Mokka" műsorában
Szijjártó az élelmiszer-áfa és jövedéki adó csökkentésről

Orbán hangsúlyozza, hogy a párt iránymeghatározó programjából még gyakorlati kormányprogramot kell csinálniuk, az pedig csak akkor lehetséges, ha demokratikus parlamenti választáson a Fidesz többséget és felhatalmazást kap. Ehhez jó eszköznek a júniusi EP szavazással együtt tartott, előrehozott választást látja. A 2010-ben esedékes választásig kibírni a jelenlegi helyzetet szerinte lehetséges, de nagy terhet ró az országra és a majdani, bármilyen összetételű új kormányra.

Orbán azt is mondja, hogy a Fidesz által követett gazdaságpolitikai iskola (elmélet) szemben áll a kormányéval, s a kormány a számára szimpatikus elméletet ráadásul támogatottság nélkül alakítja rosszul működő gyakorlattá. Hozzáteszi, mindenhol a világon szemben áll egymással a két iskola, tehát ez nem magyar sajátosság, ám a kormány hiteltelensége nagyon is az. Orbán szerint az általuk követett gazdasági iskola hozott jó eredményt például Romániában és Szlovákiában, ahol a radikális adócsökkentés fél éven belül többlet bevételt eredményezett (megjegyezzük: ezzel áll szemben az MSZP-követte iskola, amely az állami adóbevételek mértékének csökkentése mellé automatikusan a jóléti és közös kiadások arányos csökkentését társítja, s "reform" néven a bevételi szint fenntartásában, a források mértékének átrendezésben gondolkodik).

Összefoglaló a sokat hiányolt konkrétumokkal, azaz mit tenne a Fidesz, ha..?

  • Most még elkerülhető a minimálbér megadóztatása. Ha 2010-ben lesz a választás és addig a jelenlegi rend szerint alakul a gazdaságpolitika, a minimálbér megadóztatása megjósolható.
     
  • Ha a Fideszen múlik, nem lesz ingatlanadó még legalább egy évtizedig
     
  • A TB járulék legalább 10%-kal csökken.
     
  • Az SZJA: több kulcs mellett csökken, vagy egyetlen kulcs mellett 18-20% között lesz.
     
  • A nyugdíjak reálértékét meg kell védeni: a 13. havi maradjon. Emelés majd akkor, ha nő a gazdaság.
     
  • Egészségügy: a kivont forrásokat vissza kell tenni. Ugyanennyi pénzből a rendszer 30%-kal hatékonyabb lehetne.
     
  • 10 év alatt 1 millió legális új munkahely lesz: ezek egy része a jelenleg meglévő feketemunka legalizálásával.
     
  • a benzin esetében a jövedéki adó mértéke jelenleg literenként 103,5 forint. A kormány javaslata ezt 109 forintra akarja emelni, a Fidesz javaslata viszont 87 forint literenként.
     
  • A Fidesz kezdeményezi az alapvető élelmiszereket terhelő áfa csökkentését - ismételten, immár harmadik alkalommal - 20 százalékról 5 százalékra. a Fidesz javaslata arra vonatkozik, hogy a kormány által javasolt 23 százalék helyett 5 százalékra csökkenjen az alapvető élelmiszerek árát terhelő áfa.
     
  • "a józanul szabályozott piacgazdaságban, ebben az új korszakban már nem lehet következmények nélkül becsapni a másikat, sem az üzleti életben, sem a pénzügyekben, sem a politikában, mert rend lesz, és szabályok védik a fizikai, anyagi, erkölcsi, kulturális biztonságot, a becsületes és törvénytisztelő életvitelt." > rend és fegyelem lesz.
     
  • "munkát és jövedelmet kell biztosítani az embereknek, és közben meg kell fékezni a bankok és a tőzsdei cégek korlátlan pénzteremtési lehetőségét. Ezért nemzetállamok ellenőrzése alá kell vonni a nemzeti pénzpiacokat, és nemzetállamok feletti ellenőrzés alá kell vonni a nemzetközi pénzpiacokat." > adócsökkentés, sokkal erősebb pszáf és bankfelügyelet.
     
  • "Elsősorban piac által kínált munkára van szükség, ha ez nem elegendő, és úgy tűnik, nem az, bár nem tökéletes megoldás, de be kell vetni a tömeges közmunkaszervezés eszközét is." > növekvő köz szféra, több állami és önkormányzati munkahely
     
  • "Az új világban meggyőződésem szerint a vezetők feladata az lesz, hogy az állam gazdasági eszközeit visszaépítsék, az államot megerősítsék, és tekintélyét helyreállítsák." > privatizációk leállítása, nemzeti vagyon szolgáltatói törvények
     
  • "Az államnak és a politikusoknak vissza kell szerezniük a lehetőséget, hogy a közjót és a köz akaratát érvényesíthessék a magánérdek, a profitérdek és a haszonelvűség szempontjai felett." > az állam és a politikusok mostantól nem lesznek korruptak, és nem fognak mindenképpen letérdelni a tőke előtt, inkább a munkavállalók és állampolgárok szakszervezete lesznek.
     
  • "Az új világban érték lesz a nemzeti vagyon, a hazai tulajdonban lévő bankrendszer, érték lesz az energia, a föld, az élelmiszer, a víz, és a természet értékeit, a köz érdekét az állam tulajdona is védi. Érték marad ugyan a külföldi befektetés, fontos érték, de egyenlő szerep és lehetőség kell a magyar vállalkozásoknak az adózásban és a hitelezésben."
     
  • "a jól működő állami szolgáltatások, a jó egészségügy, a színvonalas oktatás és a szegénységpolitika, a hatékony szegénységpolitika igenis megteremthető abból a pénzből, amit Magyarország ezekre a célokra képes áldozni."
     
  • "a reformok értelme már rövidtávon is világos. Rövidtávon is hasznot hoznak. Olyan reformok, amelyek egyszerre jók az államnak, a vállalkozásoknak és a társadalom többségének is."
     

Így már kicsit előrébb vagyunk.

Avagy sokkal hátrább, ha Debreczeni Józsefnek van igaza. A Népszavában azt írta az évértékelő után: "...nyomatékosan kijelentem: nem kívánok semmilyen azonosságot megállapítani Hitler személyét és politikáját, illetve Orbán személyét és politikáját illetően. De a két szituáció párhuzama nyilvánvaló számomra". Nyomatékos kijelentés ide vagy oda, egy másodperccel később már meg is van az összehasonlítás. Debreczeni nem bajlódik mondjuk az 1998-as Fidesz ígéretek és 2002-es eredményeik összehasonlításával, inkább a vezér személyét veszi célba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nettotomeg.blog.hu/api/trackback/id/tr401001825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása