nettó tömeg

az idealistának mindig igaza van

A harmadik Gyurcsány-kormány

2009. március 22. 01:07 - nettó tömeg

Az MSZP mai, tisztújító kongresszusán Gyurcsány Ferenc megkérte pártját, a következő két hétben találjanak helyette másik miniszterelnököt. Hadd vezesse a továbbiakban "csak" a pártot. Minden marad a régiben, egyelőre.

 

Tudhatjuk, hogy Fodor Gábor SZDSZ-elnökkel előre egyeztette "lemondását" a későbbi erős szövetség reményében. Ahogy óvatos sasszéjával belép a függöny mögé, két dolgot garantál: nem lesz előrehozott választás, és magánál tartja a gyakorlati hatalmat. Korai még pezsgőt bontani a politikáját ellenzőknek.

Ferenc alaposan túlértékelte beszédében a saját személyét. Természetesen igaz, hogy az ország túlnyomó része elutasítja őt, de sosem a megjelenésével, a hajával vagy a szemüvegével, hanem a tetteivel volt a probléma. A "Gyurcsány, takarodj" skandálás nem pusztán a név vagy a fizikai való, hanem az általa fémjelzett értékrendszer, gondolkodásmód, politikai kultúra eltűnését követeli. Ha más személy cselekszi majd meg a kamerák előtt Ferenc akaratát, a helyzet attól nem javul. A botkormány továbbra is Gyurcsány csuklójához lesz bilincselve.

Ha minden az MSZP kármentő terve szerint alakul, a következő miniszterelnök egy bő évet tölthet hivatalában egy új kormány élén. Alapvető feladata a gazdaság és a pártnépszerűség zuhanórepülésének megállítása lesz. Ennek eszközéül az adók erőszakos növelése és a kiadások drasztikus lefaragása áll számára készenlétben. Ehhez a szadista programhoz keresik most a közgazdaság Budai Bernadettjét, aki friss mosollyal eljátszhatja az MSZP ön- és országmentőjének szerepét a világ színe előtt. Ezt a manővert lesznek a kis pártok és függetlenek támogatni kénytelenek ahhoz, hogy még legalább egy évig őrizhessék parlamenti széküket, bizottsági és felügyelő bizottsági tagságukat, gazdasági befolyásukat.

A majdani reformbáb mögé bújó MSZP vezérkar, Ferivel az élen, néhány százalékpontos népszerűség-növekedésben, kevésbé katasztrofális EP és parlamenti eredményben, 2/3 alatti Fidesz tarolásban reménykedhet. Abban azonban nem, hogy az MSZP vezérkar a Fidesz hatalomra kerülése esetén elkerülheti a számonkérést. A Fidesz nem követi el még egyszer a hibát, hogy nem pusztítja el gyökerestül az MSZMP utódpártját és annak személyi állományát: rá fognak kérdezni a 2002-2006 közötti könyvelési kozmetikára, a 2006 ősze óta eljátszott időre, az ügynökmúltra, a privatizációs és "offshore" megoldásokra, a választási ígéretek megszegésére. Nem biztos, hogy jó lesz akkor az MSZP elnökének lenni.

A sorozat következő részében megvizsgáljuk, kaphat-e válság idején társadalmi támogatást egy drasztikus megszorító csomag, vagy gazdasági téren is a Fidesz képviseli a többségi akaratot a gazdaságélénkítő modelljével.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nettotomeg.blog.hu/api/trackback/id/tr191017328

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.03.22. 11:44:09

Meg kell csörrenteni a vészkolompot!Olvasónk, Vigh Péter írása   Nagyképességű Ferenc újból táncba kezdett s egy pillanatra talán meg is mozdította ezt a mélyen apatikus országot. Lehet, hogy hamarosan én leszek Pesszimista Péter az alliterációs neve…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása