nettó tömeg

az idealistának mindig igaza van

Megszorítás vs. élénkítés

2009. március 25. 13:59 - nettó tömeg

A Deloitte 50 országot érintő friss adóelemzése szerint a kormányok 99%-a adócsökkentéssel és teherkönnyítéssel kezeli a válságot. Nálunk ezt tenné a Fidesz. Az MSZP és SZDSZ oldal viszont a kemény megszorító csomag híve és az elvonások kibírható mértékét keresi.

Gyurcsány Ferenc legutóbbi válságkezelő csomagja, az év elején, a nagy adóátrendezés mentén lett meghirdetve. Arra épült, hogy magasabb lesz az áfa, emelkedik a jövedéki adó, enyhén emelkedik a személyi jövedelem adó a szegények részére annak érdekében, hogy a családi juttatások csak kevéssé csökkenjenek. Mindezt azért találták ki, hogy az állami költségvetés malacát megtöltsék. Minden ellenkezést azzal hárítottak: persze, lehetne adót csökkenteni, de mi lenne a fedezet: a kieső bevételek miatt miről hajlandók lemondani az emberek?

A Reformszövetség nagyvállalkozói agytrösztje tovább ment a bokrosi-úton. Ők Gyurcsány számára már "szociálisan és politikailag nem vállalható mértékben" emelnék a járulékterheket, csökkentenék a nyugdíjakat és elvonnának egy sor szociális juttatást. Az SZDSZ sikongatott örömében, ejha, micsoda remek megszorító csomag ez, és azóta kitartóan támogatják. Azt remélik, ezzel a megszorító csomaggal csökkennek a szociális kiadások, nőnek az állami bevételek, tehát jobb adósnak tűnik majd a Magyar Köztársaság.

A javaslataik alapja tehát ugyanaz: a megszorítás. Csak a kivitelezés mértékében eltérőek az álláspontjaik. Egyeznek viszont abban, hogy kivívták minden létező szakszervezet, munkaadói és munkavállalói érdekképviselet ellenszenvét. A Fidesz röviden úgy fogalmazta meg: a hibás kormányzás árát az emberekkel akarja megfizettetni a bukott vezetés.

Mindkét javaslattal szemben áll a Fidesz programja. Az a program, mely Orbán évértékelője előtt csak halványan, a legenda szintjén létezett, s melyről a kormányoldaliak azóta is úgy nyilatkoznak: nem létezik, vagy ha mégis, akkor az politikai szélhámosság, rezet árulnak arany áron. A kormányoldal a saját elképzelését racionálisnak, a Fideszét nem létezőnek, légből kapottnak, kockázatosnak nevezi.

A Fidesz gazdaságpolitikájáról korábban összeállítást szerkesztettünk. Ez alapján ahhoz a keynes-i irányhoz tartoznak, mint - Írországot kivéve - valamennyi állam, ahol a Deloitte felmérést készített. A Fidesz program szerint kevesebb adó és elvonás mellett hirtelen megnő a fogyasztás, ez munkahelyeket teremt, a munkát sújtó kisebb terhek pedig kifehérítenek sok fekete munkahelyet. Példának a környező országokat hozzák, de lehetünk annyira bátrak hogy kimondjuk, a hasonló gazdasági elvet valló Barack Obama az Egyesült Államokban irdatlan hitelt vett fel és helyezett a gazdaságba azért, hogy felpörgesse a működését. Úgy is hívják ezt, hogy gazdaság élénkítő program, s nem a félelem, vagy az elvonás élénkíti a gazdaságot azonnal, hanem a kevesebb teher, a nagyobb szabadság és az erős kormányzati segítség.

Az MSZP + SZDSZ azzal próbálkozna Surányival, vagy bárki mással, hogy minden drágább lesz, és minden cég és ember kevesebbet kap és költhet majd azért, hogy az állam kasszája rendben legyen. A jelenlegi kormánytöbbség szakmai hozzáértéséről eddig elég volt annyit mondani, hogy nincs eurónk és hitelből élünk. Most már azt is hozzá kell tenni, hogy a diktatúrában szocializált szuperközgazdászaink mentőcsomagjai a világ trenddel szemben nem az embert és a vállalkozást, hanem az állami bevételt tekintik szentnek. A Fidesz azzal próbálkozna, hogy minden olcsóbb és lesz könnyebb lesz, mondván, sok kis adó sokra megy. A világgazdasági trendeknek a Fidesz stratégiája jobban megfelel.

Bónusznak egy videó, egykori miniszterelnökünk adócsökkentési és egyben adónövelési programjáról.

Pénteken reggel 10-kor a Fidesz elnöke és mások "Megújított szabadelvű és szocilális piacgazdaság" címmel beszélgetnek, és magukat online közvetítik. "Előzetes":

 

Szólj hozzá!
Címkék: válság

A bejegyzés trackback címe:

https://nettotomeg.blog.hu/api/trackback/id/tr761024760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása