nettó tömeg

az idealistának mindig igaza van

"Félreérthető" fogalmazás

2009. március 04. 17:42 - nettó tömeg

Az elmúlt napokban látszólag két közszereplő is bocsánatot kért a súlyos marhaságért, amely korábban előjött belőle. Vagy mégsem?

Kuncze Gábor, Klub Rádió: "...nagyon sok embert ismerek, akik összehasonlíthatatlanul jobban élnek, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt, és olyan mély letargiában vannak ettől a rettenetes országtól meg helyzettől, hogy legszívesebben az ember tényleg ciántablettát osztogatna nekik, hogy jussanak már túl a problémájukon. Ami természetesen nem megoldás."

A közfelháborodást követően Kuncze a következő nyilatkozatot adta ki az MTI-n keresztül, s ezt a média bocsánatkérésként tálalta: "Vannak rossz mondatok. Tegnap a Klub Rádió adásában egy rossz mondatot mondtam. Elnézést kérek mindazoktól, akiket ez felháborított. Vannak félremagyarázható mondatok. Tegnapi mondatom nem csak rossz volt, hanem félremagyarázható is. Elnézést kérek mindazoktól, akik az utólagos félremagyarázás kapcsán találkoztak ezzel a mondattal és felháborodtak. Beszélgető partnerem – Dessewffy Tibor - a műsor szünetében azonnal jelezte, hogy nem fogalmaztam helyesen. A felelősség kizárólag az enyém."

Pár nappal később Mohácsi Viktória a Szólás szabadságában szerepelt és a következő mondatban foglalta össze véleményét a Cozma-gyilkosság és a tatárszentgyörgyi gyilkosság közti különbségről: "…azért történt (a bűncselekmény), mert cigányozott Cozma feltehetőleg, vagy nem tudom, ott mi volt a motiváció, de ott egy diszkóverekedés történt…”

Jött természetesen a felháborodás ("Cozma nem cigányozott"), majd Mohácsi MTI közleménye: "Tartozom a magyar közvéleménynek, a tragikus és elfogadhatatlan körülmények között elhunyt Marian Cozma emlékének és gyászolóinak azzal, hogy elnézést kérek, amiért egy televízió műsorban félreérthetően fogalmaztam. Nem állt szándékomban Marian Cozma emlékét megsérteni".

Ritka, értékelendő dolog a bocsánatkérés egy politikustól, még akkor is, ha a köz kényszeríti ki. De ha már meglépik az elképzelhetetlent, akkor miért kell "félreérthetőségről" beszélni, mintha a befogadó is hibás lenne egy olyan helyzetben, ahol az állítás nem félreérthető volt, hanem nagyon is egyértelmű, förtelmes marhaság. Az értelmezésre fogni a bajt a sunyítás folytatása, egy újabb sértés. Szimplán, egyszerűen annyit kellett volna mondani, hogy "jól értették, hülyeséget mondtam, elnézést kérek". S ha ez már megy, hozzá lehet tenni azt is: "Lemondok. Eltűnök a közéletből, mert szégyent hoztam a velem dolgozókra és az általam képviselt eszmékre".

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nettotomeg.blog.hu/api/trackback/id/tr15981426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.03.05. 08:25:43

E két személy esetében az utolsó mondatok kimondása lehetett volna az ésszerű lépés. De hogy ezt a lépést ne kelljen megtenniük, ezért kértek bocsánatot és beszéltek félreértelmezésről. Pedig egyik sem először mondott hülyeséget, s mindkettő szereplése folyamatosan felháborítja a közvéleményt. Megélhetési odamondogatók.
süti beállítások módosítása